‘İktidarın derdi vatandaş değil, seçimi kaybetme korkusu’

İktidar, yaklaşan seçimler öncesi yıl içerisinde yaklaşık 3 katına çıkan güç faturalarına indirim yapmaya hazırlanıyor. 2022 yılı içinde 9 ayda konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 185, doğalgaza ise yüzde 164’e yakın artırım yapıldı. İndirim oranı olarak ise yüzde 10-12 düşünülüyor.

“GÖSTERMELİK İNDİRİM”

AKP’nin seçim öncesi müjde olarak sunmaya hazırlandığı yüzde 10 ile yüzde 12 oranındaki kelamda indirimle; 2022 yılının başında 210 lira olan minimum elektrik tüketiminin faturası yaklaşık 385 lira olacak. Isınma hedefli 300 metreküp tüketimin 570 lira olan faturası da bin 506 lira olarak hesaplanacak.

CHP Genel Lider Yardımcısı Ahmet Akın, AKP’nin 2023 seçimlerini kaybetme endişesiyle indirim algısı yaratmaya hazırlandığına dikkat çekti. CHP’li Akın, “Konutlarda elektriğe yüzde 184’e kadar, doğalgazda yüzde 164’e kadar artırım yapan iktidar, artık yüzde 10-12 oranındaki düşüşle indirim illüzyonu yaratmayı amaçlıyor. İktidar samimiyse 2022 artırımlarının tamamını geri çeksin. Lakin iktidarın derdi vatandaş değil, seçimi kaybetme korkusu” dedi.

“AMAÇ, SEÇİM ÖNCESİ ALGI YARATMAK”

“Sözde indirimler; vatandaşı rahatlatmak için değil; seçim öncesi algı yaratmaya yönelik olacaktır” diyen Akın, şöyle devam etti:

“Elektrikte piyasa tavan fiyatının düşürülmesi, doğalgazda da sistem kullanım bedelinde düzenleme yapılmasıyla amaçlanan indirim algısının vatandaşa yarar etmesi için yıl içinde yapılan artırımların da geri çekilmesi gerekmektedir. Piyasa tavan fiyatını yıl içinde 2 bin 500 liradan 4 bin 800 liraya kadar çıkaran iktidar artık bu fiyatı 4 bin 200 liraya düşürerek elektrik faturalarında indirim algısı yaratmak istemektedir.

İktidarın indirim algısıyla seçim öncesi algı yaratmayı amaçladığı şimdi 3 ay evvel 1 Eylül 2022’de elektriğe yapılan yüzde 20, doğalgaza yapılan yüzde 20,4 oranındaki artırımı bile geri almamasından anlaşılmaktadır. Öbür bir deyişle yıl içinde dört kere zamlanarak neredeyse üçe katlanan güç faturalarında yapılacak kelamda indirim son artırımı bile karşılamamaktadır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir