YILMAZ Erdoğan’ın kaleme aldığı, birinci sefer 1993 yılında sahnelenen ve o devir rekor seviyede seyirci sayısına ulaşan “Kadınlık Bizde Kalsın” oyunu, 31 yıl sonra tiyatro sahnesine döndü. Yasemin Yalçın ve İlyas İlbey’in isteği üzerine Yılmaz Erdoğan’ın revize ettiği oyun, güncellenmiş haliyle sanatseverlerden büyük ilgi gördü. Geçmişte olduğu üzere oyunda tekrar başrolü üstlenen Yasemin Yalçın, projeyi yine sahnelediği için memnunluk duyduğunu belirterek “Çok özlediğim ve daima tekrar oynamayı düşündüğüm bir oyundu. Yılmaz da çok ağır bir çalışma içerisinde olmasına karşın bizi kırmadı” dedi.
SORUNLARA MİZAHİ BAKIŞ
Sanatçı, “Kadınlık Bizde Kalsın”ın toplumsal cinsiyet eşitliği, bayana yönelik şiddet ve kadın-erkek alakalarıyla ilgili kıymetli iletiler verdiğini lisana getirdi: “Oyunumuzu bayanlar da erkekler de izlemeli lakin erkeklere biraz daha büyük bir ayna tuttuğumuz bir oyun bu. Günümüz erkekleri, o yıllara oranla daha büyük bir erozyona uğradı; çabuk para, çabuk bağ ve paraya dayanan bir özgüvenle elde edilmiş baskı yüzünden. Bayanlar da 80’li yıllara oranla tıpkı erozyon içinde. En müthişi, ya elindekini kaybetme kaygısıyla ya da paralı birini bulma telaşı içinde estetik salonlarını işgal ediyorlar. Günümüz problemlerini mizahi bir bakışla ele alırken, seyirciye kadın-erkek bağlantısının nereye gittiğini ve nasıl olması gerektiğini anlatıyoruz.”
SADECE BAYANLARI İLGİLENDİRMİYOR
“Kadınlık Bizde Kalsın”ın direktörlüğünü üstlenen Özer Aslan da oyun hakkında şunları söyledi: “Bunca bayan cinayetinin yaşandığı bir dünyada çok hassas bir çizgi bayan problemi üzerine mizah yapmak. Burada bizi rahatlatan, Yılmaz Erdoğan üzere usta bir müellifle çalışmak oldu. 90’lı yıllardan bu yana Türkiye’de ve dünyada bayan hakları manasında çok yol aldık. Yılmaz Hoca bu mevzuda hassas olduğundan tekrar yazdı oyunu.” Aslan, “Oyunu kimler izlemeli?” sorusuna ise şöyle karşılık verdi: “Toplumsal cinsiyet sorunu sadece bayanları ilgilendirmiyor. Bayanların özgür ve keyifli olamadığı hiçbir coğrafyada erkekler memnun olamıyor. Bilhassa erkeklerin izlemesi gerek.”
Komedinin gücü
“Kadınlık Bizde Kalsın” oyununun metnini tekrar kaleme alan Yılmaz Erdoğan, “Talep, Yasemin ve İlyas’tan geldi. Benim için de oyunu yenilemek, eskiyen modülleri çıkarıp, şimdiki kısımlar yazıp, oyunu son model hale getirmek için bir fırsat oldu. Üçte ikisine yakın kısmı yine yazdım. Eski, hoş bir binada geniş kapsamlı bir tadilat yapmak üzere oldu aslında” dedi. Erdoğan, sıkıntıları çözmenin en tesirli yollarından birinin mizah olduğunu lisana getirdi: “Eşitsizlik, şiddet ve bayanın üstünde oluşturulan başka baskılar üzerine tesirli bir formda gitmenin en hoş yolu; güldürü. Birçok kişi küfürden etkilenmez lakin alay edilmek zoruna masraf. Bunun nedeni, yaptığı ahmaklığın ya da alçaklığın üst perdeden yüzüne vurulup, yalnızca zalim değil, tıpkı vakitte aptal olduğunun da hatırlatılmasıdır. Yergiyi yapan tarafın özgüvenli yapısının da altını çizer.”